Учените за първи път успяха да създадат изкуствена кожа, която може

...
Учените за първи път успяха да създадат изкуствена кожа, която може
Коментари Харесай

Изкуствена кожа усеща топлина и допир

Учените за първи път съумяха да създадат изкуствена кожа, която може да реагира на температура и допиране по едно и също време.

Изкуствената кожа, която може да се употребява в медицината или при производството на хуманоидни роботи, е огромно предизвикателство за учените. Въпреки многочислените опити, до момента не е основано нищо, наподобяващо естествена кожа с нейните рецептори, които могат да разграничават тласъци като температура или досег, както и редица вариации.

Въпреки това учени от южнокорейския POSTEH и Станфордския университет в Съединени американски щати са съумели да основат изкуствена кожа, която може да „ усеща “ по едно и също време температура и досег, написа „ Science Daily “. Тази изкуствена кожа е снабдена с електронни йонни проводници, които се свързват с изкуствени рецептори, които могат по едно и също време да мерят температурата и да разпознават допира. Благодарение на простата композиция от електролити и електроди, тази изкуствена кожа може да има отлично комерсиално приложение. Създателите му, Унджонг Йонг от Корея и Инсанг Ю от Съединени американски щати, декларират, че кожата може да мери тъкмо температурата, само че също по този начин да усеща прилепяне, пронизване, извъртане, леко допиране. „ Когато изкуствената кожа се допре с пръст, тя записва смяна в температурата. Ако се натисне с пръст, тя го разпознава като допиране. Основната ни цел е да създадем изкуствена кожа, която да подтиква човешките рецептори и по този метод да оказва помощ на пациенти, изгубили тактилната си сензитивност “, споделя Унджонг Йонг.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР